Recent Comments

    Archives

    Categories

    • No categories

    Meta

    Student Residence HANKA, Poznan, Poland

    dsh-widok-1

    The architectural design of a major renovation of the HANKA Student Residence in Poznań, Poland

    The HANKA Student Residence is an important place for students of the Adam Mickiewicz University and for the City of Poznan. This outstanding residence was built between 1925-1929. It was designed by a Polish architect, Roger Sławski, as a dormitory for students and the teaching staff of the then University of Poznan, but at first it functioned as a Hotel for guests of the Common National Exhibition in 1929. The building is characterized by classical architectural forms. As a historic structure it has been listed in the Register of Monuments.


    SUMMARY OF THE PROJECT:

    Our intention was to design not only a new transparent and functional structure with its restored historical features and to upgrade the building’s standard but also to create a Place - a friendly home for its residents, an open structure harmoniously connecting all of its zones and providing comfort for residents, users, employees and guests.


    The main representative area in the HANKA Student Residence is a well naturally lightened inner courtyard, covered by a glass roof the ATRIUM. It may be accessed directly from the main hall entrance restored according to the original model design available in iconographic documents.


    The ATRIUM is open to everybody and has a reception, a lobby, a public restaurant, a café and a bar. From here one can access all zones of the building, i.e. the BLACK BOX Theatre Hall, the multi-purpose ABSYDA room, the administrative office DRAMA Department, the Theatre and Performance Area as well as the MASKI Studio Theatre and the residential section located on the upper floors. Around the free-standing BLACK BOX Theatre block you will find a narrow walk-around alley. The glass elevators moving within the courtyard zone add vertical movement to the heart of HANKA and intensify one’s impression of being immersed in a modern architectural environment.

    The ATRIUM area is multifunctional. Depending on one’s needs this space may function as an extension of the Theatre Hall and can be used for performances, exhibition openings, exhibitions, receptions and all kinds of University cultural events. The Atrium may also serve as a venue for events unrelated to the University functions and generate additional revenues for the owner of the building.


    Residents can also use this attractive spacious area at higher levels: the open terrace situated on the BLACK BOX block on the 2nd floor (INTERACTION ZONE) or the panoramic terrace overlooking the courtyard area situated right under the roof on the 4th floor. A clear view of the ATRIUM from all the windows of the ring corridor creates an acoustic buffer zone between the student rooms and the courtyard.

    The aim of the architectural design is to highlight the spatial values of the building in a creative way while respecting its historical details as well as to skillfully combine the old elements of architecture with the new ones in a contemporary spirit. It is assumed that the renovation of the building should result in creating a vibrant and open venue encouraging people to meet, converse and interact. It should also invite residents and guests to visit common areas of the building and use the recreation and sport facilities. Day light filling this unique piece of architecture creates a special indoor climate.


    THE FUNCTIONS OF THE BUILDING:

    Single and double rooms for students are located on floors 1 – 3. Each room has a private bathroom with a sink, a toilet and a shower. In every room there is space for a closet wardrobe, a bed and a large desk worktable by the window. A small cabinet and a fridge may be placed under the desk. A large kitchen equipped with two working areas as well as a laundry room and a storage room are located on each floor.

    On the 2ndand 3rd floors you will find recreation rooms and multimedia rooms. They are located in the front part of the building behind the portico. The interaction and relaxation zone within the inner courtyard on the roof part of the BLACK BOX Theatre may be accessed through the corridor on the 2nd floor.


    The 4th floor is dedicated to superior rooms with bathrooms and kitchenettes. Comfortable two-room suites are located in the four corners of two wings of the building. This floor also features a recreational sports and rest area with a generally accessible kitchen and a dining room as well as a terrace. Visually the ATRIUM space is expanded and makes the space on the fourth floor and that of the glazed courtyard more attractive.

    In total, the dormitory has 211 beds. 93 single rooms including 3 rooms adapted for the disabled and 39 double rooms are located on the 1st, 2nd and 3rd floors. 12 double rooms including 1room adapted for the disabled and 4 suites are located on the 4th floor. All rooms on the 4th floor are air-conditioned and equipped with kitchenettes.


    The top floor is entirely dedicated to technical functions.


    The front underground part of the building is designed for an underground car park for 25 cars and a bike storage. According to the applicable regulations no more car park spaces can be made available in the area adjacent to the building. The underground car park has been designed as an independent structure and may be completed at any stage of the renovation works.


    The Project has been established in a Team with PRACOWNIA PROJEKTOWA 77 s.c. Adam Jeske

    Co-operation: Artur Stachura

    LOCATION:

    Poznań, Poland

    TIMELINE:

    2013

    STATUS:

    Architectural competition

    SIZE:

    8 956 m²

    CLIENT:

    Adam Mickiewicz University

    dsh-przekroj-3d
    dsh-widok-z-lotu-ptaka
    dsh-widok-hol

    Zdjęcia archiwalne DS Hanka

    dsh-hist1
    dsh-hist2
    dsh-widok-dziedziniec-2
    dsh-widok-dziedziniec-1
    IMG_1801
    5after

    Share Project :