Najnowsze komentarze

    Archiwa

    Kategorie

    • Brak kategorii

    Meta

    Dom studencki HANKA, Poznań

    dsh-widok-1

    Dom Studencki „Hanka” to ważne miejsce w życiu studenckim Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza i Miasta Poznania. To obiekt „kultowy”, który powstał w latach 1925 – 1929. Zaprojektowany został przez architekta Rogera Sławskiego jako zaplecze socjalne dla studentów i kadry naukowej ówczesnego Uniwersytetu Poznańskiego. Oddany do użytku początkowo jako hotel dla gości PeWuKi (Powszechnej Wystawy Krajowej, 1929 r.), charakteryzuje się klasycznymi formami architektonicznymi. Budynek jest obiektem zabytkowym indywidualnie wpisanym do rejestru zabytków.


    OPIS IDEI PROJEKTU:

    Naszą intencją było zaprojektowanie nie tylko nowego przejrzystego układu funkcji, przywrócenie historycznych elementów i podwyższenie standardu budynku, ale również stworzenie miejsca – domu przyjaznego dla mieszkańców, otwartego i harmonijnie łączącego wszystkie strefy, zapewniającego komfort zarówno mieszkańcom, użytkownikom, pracownikom, jak i gościom.


    Sercem i główną reprezentacyjną przestrzenią Domu Akademickiego HANKA jest dobrze oświetlony światłem naturalnym, przekryty szklanym dachem wewnętrzny dziedziniec. ATRIUM jest dostępne bezpośrednio z poziomu głównego holu wejściowego, który został odtworzony na wzór oryginalnego projektu na podstawie znanych nam materiałów ikonograficznych.


    ATRIUM jest otwarte dla wszystkich i mieści recepcję, foyer, ogólnodostępną restaurację, kawiarnię i bar. Stąd możemy dostać się też do wszystkich stref budynku – sali teatralnej BLACK BOX, sali wielofunkcyjnej ABSYDA, części administracyjno-biurowej Katedry Dramatu, Teatru i Widowisk oraz Studia Teatralnego MASKI, a także do części mieszkalnej zlokalizowanej na wyższych piętrach. Wokół wolnostojącej bryły teatru – BLACK BOX – prowadzi obejście w formie wąskiej uliczki o ciekawym, kameralnym charakterze. Przeszklone windy poruszające się w przestrzeni dziedzińca wprowadzają dodatkowy wertykalny ruch w sercu HANKI i potęgują wrażenie obcowania z ciekawą architekturą.

    Powierzchnia ATRIUM jest elastyczna i wielofunkcyjna. W zależności od potrzeb może stać się przestrzenią do organizowania spektakli, poszerzając w ten sposób możliwości sali teatralnej, a także wernisaży, wystaw, bankietów i różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych związanych z działalnością Uniwersytetu. Możliwa jest tu również organizacja „imprez zewnętrznych”, które będą przynosiły budynkowi dodatkowy dochód.


    Mieszkańcy Domu Akademickiego mogą korzystać z tej atrakcyjnej przestrzeni również na wyższych poziomach – na otwartym tarasie, który mieści się na bryle BLACK BOXu na drugim piętrze (STREFA INTERAKCJI), lub pod samym dachem, na tarasie widokowym wychodzącym na obszar dziedzińca na czwartym piętrze. Ponadto widok na jasne ATRIUM otwiera się ze wszystkich okien pierścienia korytarzy, które stanowią jednocześnie akustyczną strefę buforową między pokojami studenckimi a dziedzińcem.


    Celem koncepcji architektonicznej jest podkreślenie walorów przestrzennych budynku w twórczy sposób, zachowanie pełnego szacunku dla zabytku i historycznego szczegółu, a także umiejętne połączenie starych elementów architektury z nowymi we współczesnym duchu. Projekt zakłada stworzenie miejsca tętniącego życiem, otwartego, zachęcającego do spotkań, rozmów, interakcji, zapraszającego do przebywania w licznych częściach wspólnych budynku i korzystania z pomieszczeń rekreacyjno-sportowych. Wszystko to w atmosferze pełnej światła i towarzyszącej jej niepowtarzalnej architekturze.


    OPIS FUNKCJI :

    Na kondygnacjach I – III znajdują się jedno i dwuosobowe pokoje mieszkalne dla studentów. Każdy pokój wyposażono w łazienkę z umywalką, toaletą oraz natryskiem. W pokoju jest miejsce na szafę garderobianą, łóżko oraz biurko w formie dużego blatu roboczego przy oknie. Pod blatem jest miejsce na szafkę oraz lodówkę. Na każdym z pięter zaplanowano dużą kuchnię z dwoma ciągami roboczymi, pralnię oraz magazyn.


    Na piętrach II i III znajdują się dodatkowo pomieszczenia rekreacyjne i multimedialne, które zlokalizowane są w części frontowej budynku, za portykiem. Strefa interakcji i relaksu w obrębie wewnętrznego dziedzińca na „dachu” bryły teatru, dostępna jest z korytarza na II piętrze.


    Czwarte piętro jest przeznaczone na pokoje o podwyższonym standardzie z łazienkami i aneksami kuchennymi. Cztery szczyty obu skrzydeł zajmą wygodne dwupokojowe apartamenty. Na tej kondygnacji znajduje się również strefa rekreacyjno-sportowa i wypoczynkowa z ogólnodostępną kuchnią i jadalnią oraz tarasem wysuniętym w przestrzeń ATRIUM, który powiększa i uatrakcyjnia zarówno przestrzeń czwartego piętra, jak i kubaturę przeszklonego dziedzińca.


    Łącznie w całym Akademiku znajdzie się 211 miejsc noclegowych. W tym na piętrach I-III znajdują się 93 pokoje jednoosobowe (z czego 3 przystosowane dla osób niepełnosprawnych), 39 pokoi dwuosobowych. Na IV piętrze jest 12 pokojów jednoosobowych, 12 dwuosobowych (w tym 1 dla osób niepełnosprawnych) i 4 apartamenty. Wszystkie pokoje na IV piętrze są wyposażone w aneks kuchenny i klimatyzację.


    Poddasze w całości przeznaczone jest na funkcje techniczne.


    Pod ziemią frontowej części działki zaprojektowano garaż podziemny przeznaczony dla 25 samochodów osobowych i rowerownię. Jest to próba rozwiązania problemu braku możliwości wydzielenia większej ilości miejsc parkingowych na terenie otaczającym obiekt, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. Garaż jest konstrukcją niezależną i może zostać wykonany na dowolnym etapie realizacji remontu HANKI.

    LOKALIZACJA:

    Poznań

    CHRONOLOGIA:

    2013

    STATUS:

    koncepcja - konkurs architektoniczny

    POWIERZCHNIA UŻYTKOWA:

    8 956 m²

    INWESTOR:

    Uniwersytet Adama Mickiewicza

    dsh-przekroj-3d
    dsh-widok-z-lotu-ptaka
    dsh-widok-hol

    Zdjęcia archiwalne DS Hanka

    dsh-hist1
    dsh-hist2
    dsh-widok-dziedziniec-2
    dsh-widok-dziedziniec-1
    IMG_1801
    5after

    Share Project :